Verhuis Vlaams-Brabant: informatie en procedures

Heb je een nieuwe woning in Vlaams-Brabant gevonden? Dan zal je de verhuizing naar Leuven, Diest, Tienen, Hal, Vilvoorde of een andere gemeente in deze provincie moeten regelen. Vind hier alle informatie over de organisatie van je verhuis, zoals de adreswijziging en overdracht van je huishoudelijke contracten (energie, internet, televisie, water, etc).

Gratis begeleiding bij het regelen van een verhuis in Vlaams-Brabant

Verhuis naar Vlaams-Brabant organiseren

Een verhuis is een grote stap en daarom belangrijk om goed te regelen. Bij een verhuis moet je namelijk rekening houden met een aantal belangrijke procedures en een goede voorbereiding kan voorkomen dat je iets vergeet. 

Wil je bijvoorbeeld met een verhuisbedrijf je verhuizing vanuit Leuven regelen, dan variëren de prijzen tussen € 34 en € 45 per m3 voor een korte afstand en tussen € 50 en € 80 per m3 voor langere afstanden. De prijzen zijn vooral afhankelijk van het volume dat vervoert moet worden en de afstand tussen de twee woningen. Het is aan te raden om meerdere offertes op te vragen voordat je een keuze maakt.

Om je verhuis in Vlaams-Brabant zo goed mogelijk te organiseren, raden wij aan om je inboedel zo goed mogelijk te sorteren om zo het volume en dus de kosten te verminderen. Daarnaast moet je ook een aantal andere stappen ondernemen, zoals: 

 • verhuisverlof aanvragen bij je werkgever;
 • eventueel een parkeerverzoek bij de gemeente aanvragen;
 • het aanvragen van een adreswijziging bij Bpost;
 • het aanvragen van een adreswijziging bij je gemeente;
 • het overdragen van je energie- en telecomcontracten;
 • het informeren van je waterleverancier.

Verhuisprocedures voor energie in Vlaams-Brabant

Een van de belangrijke stappen bij de verhuizing is het verzorgen van de huishoudelijke contracten, en in het bijzonder het elektriciteits- en gascontract voor de woning. Indien deze stap niet is uitgevoerd voordat je de woning betreedt, kan de netbeheerder besluiten de meters af te sluiten. In dit geval zal je zonder energie komen te zitten en kunnen er kosten voor het openen van de meter in rekening worden gebracht.

Verder is het ook aan te raden om in alle gevallen het energieovernamedocument in papieren vorm in te vullen. Dit document is het bewijs van de meterstanden op het moment van overdracht en maakt het mogelijk om de energiemeters in de nieuwe woning over te nemen. Het overnamedocument bevat de volgende informatie:

 • datum meterwisseling;
 • de EAN-code. Het is een nummer bestaande uit 18 cijfers en begint met 54. Dit laatste maakt het mogelijk om de meter te identificeren. In tegenstelling tot het meternummer is de EAN-code alleen afhankelijk van het adres van de woning;
 • het meternummer, een reeks van 6 tot 8 cijfers, te vinden op de energiemeter;
 • de meterstanden van de energiemeters;
 • de persoonsgegevens van de nieuwe en oude bewoner.

Als het energieovernamedocument is ingevuld, kan je een energiecontract voor de nieuwe woning afsluiten.

Momenteel zijn er 12 energieleveranciers actief in Vlaams-Brabant, waaronder Eneco, TotalEnergies, Mega, ENGIE of Luminus. Om de energieleverancier te vinden die het beste bij jouw verbruik past kan je contact opnemen met onze partner CallMePower op: 02 586 21 31

Veranderen van energieleverancier kan in Vlaams-Brabant op elk moment! 

In Vlaams-Brabant is het op elk moment mogelijk om te veranderen van energieleverancier en te kiezen voor een beter tarief. Je zult enkel rekening moeten houden met een opzegtermijn van één maand.

Welke telecomprovider kiezen bij een verhuis naar Vlaams-Brabant?

Na het overzetten van je energiecontract, zal je een nieuw contract voor internet, tv en telefonie moeten afsluiten. Het hebben van een telecomcontract is essentieel voor het gebruik van een groot aantal apparaten, zoals de televisie of een computer. Zorg er dus voor dat je op tijd al deze contracten hebt geregeld om er zeker van te zijn dat de aansluitingen op de verhuisdag actief zijn. 

De telecomproviders die op dit moment de markt in Vlaams-Brabant domineren zijn Telenet, Proximus, Scarlet en Orange. 

Bij een verhuis is het belangrijk om minimaal één maand van tevoren contact op te nemen met je telecomprovider om de aanstaande adreswijziging door te geven. Om deze wijziging door te geven heb je de volgende informatie nodig:

 • de datum van de verhuizing;
 • het adres van de nieuwe woning;
 • het sluiten of openen van de lijn in de nieuwe woning, indien dit van toepassing is;
 • de contactgegevens van de voormalige bewoner van de woning.

Bij de meeste providers is het mogelijk om alle bovenstaande informatie in de online klantenzone door te geven. Zodra je aanvraag is verzonden, sta je geheel vrij om een contract af te sluiten bij een provider met een beter aanbod en/of lagere tarieven (met uitzondering van contracten met een bepaalde duur die minder dan zes maanden geleden zijn afgesloten). 

Ben je op zoek naar een interessant contract voor je nieuwe woning? Vergelijk de aanbiedingen op de markt en kies de provider die het beste past bij je wensen en behoeften. Onze partner CallMePower helpt je gratis aanbiedingen te vergelijken op: 02 586 21 31.

Organiseer verhuisprocedures waterleveranciers in Vlaams-Brabant

In tegenstelling tot de energieleveranciers en telecomproviders, is het niet mogelijk om een waterleverancier in Vlaams-Brabant te kiezen. Per gemeente is de waterleverancier namelijk vastgesteld. De twee belangrijkste waterleveranciers in Vlaams-Brabant zijn De Watergroep en Farys. 

Als je gaat verhuizen is het belangrijk om na te gaan wie je waterleverancier is. Als je waterleverancier verandert, zal je het contract moeten opzeggen en een nieuw contract openen bij de leverancier die verantwoordelijk is voor jouw gemeente. 

Als je in Vlaams-Brabant een nieuwe wateraansluiting nodig hebt, bijvoorbeeld omdat je net een nieuwe woning hebt laten bouwen, moet je deze aanvraag acht tot tien weken vóór de verhuizing indienen bij de waterleverancier van de gemeente. 

Net als voor elektriciteit en gas, moet je bij een verhuis de meterstanden van de watermeter opnemen. Dit kan door middel van het overnamedocument dat te verkrijgen is bij je huidige waterleverancier. Hierna zal je ook een factuur ontvangen voor het daadwerkelijke waterverbruik.