Renovatielening Vlaams Brabant

Heeft u geld nodig voor renovatie-, herstel-, verbouwings- of renovatiewerkzaamheden aan uw woning in Brabant?
Waarom zou u kiezen voor een renovatielening in plaats van een hypotheek?
Ontdek het in dit artikel! 

Wat is een renovatielening ?

Een lening voor woningverbetering, ook renovatielening genoemd, is een kredietoplossing die specifiek bestemd is voor de financiering van uw woningverbeteringen. Het is in feite een subcategorie van het consumentenkrediet bestemd voor de verwezenlijking van aanpassingen aan uw woning, die kunnen gaan van de eenvoudige aankoop van decoratieve elementen tot bouwwerkzaamheden of ecologische renovaties.

Aangezien het om een toegewezen lening gaat, moet u het gebruik van het geleende bedrag geheel of gedeeltelijk (afhankelijk van de kredietgever) kunnen rechtvaardigen aan de hand van ramingen, bestelbonnen of facturen. 

Goed om te weten! Als u een renovatielening nodig hebt, is het meer dan aanbevolen de aanbiedingen op de markt te vergelijken. U kunt ze simuleren en vergelijken op een vergelijkingssite zoals Geldbank.be

Uw renovatie werken financieren in Vlaams-Brabant: waarom kiezen voor de renovatielening in plaats van de hypothecaire lening?

Hoewel deze twee leningen wel degelijk kunnen worden gebruikt om uw renovatie in Vlaams-Brabant te financieren, is het verkrijgen van een hypothecaire lening onderworpen aan belangrijke bijkomende voorwaarden;

  • Een hypothecaire lening is onderworpen aan een notariële akte,
  • Een hypothecaire lening moet gewoonlijk gedekt zijn door een hypotheek (soms kan een hypothecair mandaat worden verleend)
  • Een hypothecaire lening kan alleen worden verkregen op voorwaarde dat u een schuldsaldoverzekering afsluit. 

Een hypothecaire lening brengt dus meer administratieve procedures en kosten met zich mee. U kunt een hypotheek aanvragen op ImmoBrabant.be

Er zij echter op gewezen dat u met een hypothecaire lening vaak kunt profiteren van een aantrekkelijker tarief en belastingaftrek.  Lees het dossier over belastingaftrek op MonsieurCredit.be

De maximale looptijd van een renovatielening is beperkt tot 120 maanden, dus een hypothecaire lening kan de beste keuze zijn als u grote bedragen over een langere periode wilt lenen. In dat geval kan de geboden voordelige rentevoet de extra bedragen compenseren die u zult moeten betalen om de verschillende stappen te ondernemen die nodig zijn om een hypothecaire lening te verkrijgen, zoals hierboven beschreven. 

Wat zijn de voorwaarden van een lening voor woningverbetering in Brabant?

De voor een renovatielening beschikbare bedragen en voorwaarden verschillen van bank tot bank. Meestal is een bedrag tussen 2.500 en 100.000 euro beschikbaar. Bij sommige banken kunt u al een lening voor woningverbetering (bv isoleren) aanvragen vanaf 1250 euro tot 200 000 euro. 

De beschikbare voorwaarden variëren ook naargelang de kredietverstrekker en het bedrag dat u wenst te lenen. Zij zijn over het algemeen tussen 6 en 120 maanden.